srijeda, 16. prosinca 2015.

Gingerman cookies



...pečem keksiće punom parom...svaki dan je pećnica u pogonu...neizostavan dio Božića za mene su svakako gingerman keksići...oni veeeeliki...puna kutija je spremna i čeka ukrašavanje pa će lijepo upakirani biti divan poklon dragim ljudima...neka se i vama nađu na stolu za ove blagdane...

Sastojci:

350 g glatkog brašna
1 čajna žličica sode bikarbone
1 i pol čajna žličica đumbira u prahu
1 čajna žličica cimeta
prstohvat klinčića u prahu
prstohvat muškatnog oraščića
1 čajna žličica soli
200 g maslaca sobne temperature
140 g šećera
1 veliko jaje
60 ml melase

U jednu posudu prosijte brašno, sodu i sol. U drugoj sa mikserom miksajte maslac sa šećerom dok ne postane kremasto i šećer se ne rastopi, otprilike 3 minute. Tome dodajte začine pa jaje i na kraju melasu. Kad se sve dobro izmiješa dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto koje zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider preko noći.
Uzimajte veće komade tijesta koje razvaljajte između dvije plastične folije, izrezujte oblike i stavljajte na pek papir. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva otprilike 1-12 minuta.
Ohladite i spremite u limene kutije.




Savjeti:
Melasa - je gust tamni sirup koji se dobije kod proizvodnje šećera a ima gorkast specifičan okus koji gingerima daje i boju i posebnu aromu. Ima je za kupiti u Mulleru i DM-u. Ako je baš ne želite koristiti onda je možete zamijeniti sa medom od kestena.
Keksiće možete ukrasiti royal icingom ili čokoladom. 
Možete ih prije pečenja izbušiti na vrhu sa slamkom pa ćete moći provući trakicu, svezati mašnicu, objesiti ih na bor ili ih pokloniti dragim ljudima.
Preporučujem ih napraviti dva tjedna prije Božića, spremite ih u limene kutije i čuvajte na hladnom mjestu jer će vam onda okusom i teksturom biti idealni za blagdane.


Nema komentara:

Objavi komentar