...osmi mart je danas...i ne, nisam htjela raditi nikakve torte, kremaste kolače, keksiće nego baš nešto za svoju dušu..želim pokloniti nešto samoj sebi...htjela sam se barem na tren vratiti u dio svog života koji mi je ostavio veliki pečat na srcu...mojih šest mjeseci u Irskoj, u prekrasnom Dublinu...tamo sam isprobala razne fine stvarčice ali najviše se sjećam kolača koji se zvao english bread...točnije whiskey english bread...ovaj recept je bez alkohola...jednostavno i zdravo...odličan je za doručak sa domaćim pekmezom...ili poslije ručka kao desert uz kavicu...ili mali zalogaj uz šalicu vrućeg čaja...
Sastojci:
125 g kokosovog maslaca
70 g voćnog šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
6 kapi arome vanilije
1 prstohvat soli
250 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
4 žlice mlijeka
3 šake grožđica
2 šake sjeckanih oraha
1 šaka sjeckane tamne čokolade
korice naranče i limuna
2 žlice soka od limuna
Glazura:
50 g sirnog namaza
1 cimet šećer
2 žličice šećera u prahu
U mikrovalnoj pećnici otopite kokosov maslac i ostavite da se malo ohladi. Možete koristiti i običan maslac ili margarin. Ja sam koristila kokosov maslac jer je zdraviji.
U posudi pomiješajte jaja sa šećerima i aromom vanilije te ih pjenjačom pjenasto izmiješajte. Dodajte sol, mlijeko, koricu i sok naranče i limuna i rastopljeni kokosov maslac. Izmiješajte pa u to dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju ubacite grožđice, orahe i čokoladu, pomiješajte i stavite u pravokutni kalup kojeg ste obložili sa pek papirom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, pecite 30 minuta pa prekrijte sa alu folijom i pecite još dodatnih 30 - 35 minuta. Ostavite da se malo ohladi pa premažite kolač sa glazurom koju napravite tako da sve sastojke dobro promiješate.
Nema komentara:
Objavi komentar