srijeda, 22. travnja 2015.

Pita od jagoda





...u našim trgovinama već se mogu naći fine jagode...nisu iz lijepe naše domovine ali cijena im je začuđujuće prihvatljiva i moram priznati da iako nisu domaće nađe se i koji put baš fina slatka pošiljka...obožavam jagode u svim mogućim kombinacijama, pripravcima a ponajviše u desertima i stalno pokušavam raditi nešto novo s njima...ovaj put je došao red na pitu...budući da imam one male silikonske kalupiće iz Lidla koji su savršeni za pite jer tijesto samo isklizne, bacila sam se na posao...kombinacija nekoliko recepata koje sam pronašla online i receptić je tu...recept je za standardni oblik za pitu...

Tijesto:

400 g glatkog brašna
250 g hladnog maslaca
3 žlice smeđeg šećera
prstohvat soli
korica limuna
14 žlica hladne vode

Nadjev:

500-700 g jagoda
4 žlice smeđeg šećera
4 žlice škrobnog brašna
limunov sok
malo maslaca

mlijeko za premazivanje 

Brašno pomiješajte sa maslacem i utrljajte rukama da dobijete sitne mrvice. Tome dodajte šećer, sol i koricu limuna pa uz dodavanje vode zamijesite glatko tijesto. Nemojte ga previše mijesiti kako se ne bi izgubila prhkost. Zamotajte kuglu tijesta u plastičnu foliju i stavite u frižider na 2 sata da odmori.Podijelite tijesto na dva dijela. Jedan mora biti veći od drugog. Veći komad tijesta razvaljajte između dvije folije na cca 3mm debljine i obložite kalup za pite sa tijestom. Ako imate metalni kalup prethodno ga namažite sa maslacem. Ako imate silikonske kao ja, taj korak preskočite. Tijesto vam u kalupu mora biti malo van kalupa par milimetara. Malo izbodite tijesto sa vilicom. Posipajte tijesto sa dvije žlice škrobnog brašna. 
Jagode operite i prerežite ih na četiri dijela te ih poprskajte limunovim sokom. Pomiješajte ih sa šećerom i preostalim škrobnim brašnom. (Količina jagoda zapravo ovisi o kalupu kakvom imate) Taj nadjev stavite na tijesto i ravnomjerno rasporedite. Poslažite po nadjevu par listića maslaca. Višak tijesta na rubovima položite preko nadjeva.
Preostali manji komad tijesta također razvaljajte na cca 3mm i napravite rešetku kojom ćete prekriti nadjev. Možete umjesto isprepletene rešetke napraviti listiće kao što sam ja na svojoj pa ih poslagati po nadjevu. Tu slobodno uključite svoju maštu. Tijesto premažite sa mlijekom.
Stavite pitu u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva i pecite oko 45 minuta dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Preporučujem da kalup stavite na neki veći  kalup kako vam sok od pečenja ne bi curio po pećnici. Za svaki slučaj.
Ohladite pitu i navalite. Uživajte!!




Nema komentara:

Objavi komentar