ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Royal pavlova



...bliži se ljeto i sve je u prekrasnim bojama, mirisima i plodovima..ponajviše voće koje smo svi jedva dočekali da možemo guštati....obožavam jagodice, trešnjice, višnjice, borovnice, marelice...ma da ne nabrajam sve moguće voće...nije da baš volim biti u kuhinjici dok je tako divno vani ali kako smo imali period kiše i hladnoće bacila sam se u pečenje kolačića...ovaj put je na redu pavlova...moram priznati da je ovo prvi put da sam je radila i oduševila sam se i kao što joj i ime kaže baš mi je kraljevska...fina čokoladna podloga, jagodice prelivene limunovim sokom, krema od vanilije i tučeno slatko vrhnje...i još za ukras čokoladne trešnjice i jagodice...ajme prava rapsodija okusa, mirisa i boja...baš mi je royal...


Beze kora (recept je za jednu koru jer sam ih pekla zasebno):

2 bjelanjka
prstohvat soli
82 g šećera u prahu
 2 žlice gustina
1 žlica kakaa u prahu
1 žličica octa

Krema od vanilije:

4 žumanjka
120 g šećera
400 ml mlijeka
40 g gustina
1 mahuna vanilije
40 g maslaca

Šlag:

200 ml slatkog vrhnja
1-2 žlice šećera u prahu
1/2 mahune vanilije

Nasjeckane jagode
Limunov sok

Jagode i trešnje
Čokolada (bijela i tamna)

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Na lim za pečenje stavite pek papir na kojem ste iscrtali krug promjera otprilike 20 cm i premažite ga maslacem.
Bjelanjke miksajte sa soli i kad se dobro učvrste dodajte im šećer u prahu. Malo smjesu promiješajte metlicama (ali nemojte paliti mikser) i izmiksajte na kratko dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte ocat i još malo izmiksajte par sekundi. Sa špatulom umiješajte lagano gustin i kakao i istresite smjesu na iscrtani krug na pek papiru i oblikujte krug (ne mora biti poravnato). Neka ima malo rustikalan izgled. Stavite u pećnicu i pecite 1h na 150 stupnjeva. Nakon toga isključite pećnicu i otvorite vrata od pećnice na pola i ostavite da se kora ohladi. Tako pripremite još jednu koru.

Kremu pripremite tako da zagrijete mlijeko sa šećerom i mahunom vanilije iz koje ste odstranili sjemenke koje isto ubacite u mlijeko. U posebnoj posudi pomiješajte žumanjke sa gustinom. Procijedite mlijeko pa ga polagano dodajte u žumanjke. Dobro miješajte kako žumanjci ne bi koagulirali. Zatim sve vratite u posudu i na laganoj vatri kuhajte kremu par minuta dok se ne zgusne. U vruće dodajte maslac, promiješajte pa prebacite u drugu manju posudu i prekrijte površinu kreme sa plastičnom folijom. Kad se krema dobro ohladi istucite ju mikserom.

Šlag pripremite  tako da istučete vrhnje za šlag sa 1 kremfixom pa mu dodajte sjemenke vanilije i šećer u prahu i dobro promiješajte.

Jagode i trešnje dobro operite. Otopite na pari čokolade i umakajte voće u čokoladu i stavljajte na plastičnu foliju da se stisne u frižideru.

Priprema:
Na pladanj stavite jednu beze koru na koju ide krema od vanilije i na to šlag. Jagode nasjeckajte i poprskajte limunovim sokom pa ih ravnomjerno posložite po kremi i šlagu. Na to stavite drugu beze koru koju isto namažite sa kremom i šlagom i ukrasite sa voćem u čokoladi.

Uživajte u ovoj kraljevskoj ljepotici kao stvorenoj za ljetne vrućine. Donijet će vam osvježenje!


Nema komentara:

Objavi komentar