...moje nadahnuće sa jagodama ne prestaje...toliko obožavam to voće da ga svaki dan jedem...a za vikend obavezno neki kolačić...moram uživati sad kad im je top sezona...vidjela sam nedavno neki recept za tortu kojoj redovi idu okomito a ne vodoravno i krenula ja isprobavati...za prvi put ispalo mi je odlično...iskoristila sam par receptića i iskombinirala jednu divnu ljetnu poslasticu...čokolada, jagode, mekani biskvit i za ukras breskvice...i torta je gotova za 30 minuta...navaliteeee
Biskvit:
4 jaja
95 g šećera
prstohvat soli
1 žlica meda
1 vanilin šećer
naribana korica limuna
55 g glatkog brašna
50 g škrobnog brašna
Krema:
50 g mliječne čokolade
50 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
Šlag krema:
200 ml slatkog vrhnja
1 kremfix
1 bourbon vanilin šećer
1 žlica šećera sa narančinom koricom (Dr. Oetker)
nasjeckane jagode
breskva
kraš express okusa lješnjak
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Veliki kalup od pećnice prekrijte pek papirom.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U posudi miksajte žumanjke sa 70 g šećera dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. U to dodajte žlicu meda, vanilin šećer i koricu limuna pa još malo miksajte dok se ne poveže. Bjelanjke izmiksajte sa prstohvatom soli i 25 g šećera al ne skroz čvrsto. U smjesu od žumanjaka u par navrata usporedno sa bjelanjcima prosijte škrobno i glatko brašno pa lagano sa špatulom miješajte. Nemojte miješati brzo, dajte si strpljenja kako bi vam smjesa ostala prozračna. Smjesu stavite na pek papir, poravnajte i pecite 5 minuta. Kad je biskvit gotov, izvadite ga iz pećnice, preokrenite ga kako bi mogli lagano skinuti pek papir. Isjecite biskvit na 5 jednakih traka da vam budu barem 6 cm visoke.
Dan prije napravite kremu tako da nasjeckate čokolade, stavite ih u posudu gdje ćete to kasnije miksati. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko nasjeckane čokolade, malo ostavite, promiješajte i stavite u frižider preko noći. Nakon toga kremu izmiksajte sa mikserom dok ne postane čvrsta.
Za šlag kremu istucite slatko vrhnje sa kremfixom i na kraju sa špatulom umiješajte šećere.
Kad se biskvit ohladio, krema izmiksala, nasjeckajte na sitno jagodice. Kremu si podijelite na 5 jednakih dijelova pa na svaku traku stavite jednaku količinu kreme. Zagladite i posipajte sa nasjeckanim jagodama. Postupak izrade je takav da prvu traku zarolate kao roladu. Okomito ju stavite na pladanj i zatim sve ostalo trake samo omatate oko ove prve dok ne dođete do kraja.
Na kraju tortu izvana cijelu premažite sa šlag kremom i ukrasite sa kraš expressom i ukrasima od voća. Poigajte se malo..pustite da vam mašta proradi. Ohladite i uživajte!
Nema komentara:
Objavi komentar