četvrtak, 12. veljače 2015.

Maskirane krafne

 

...volim krafne i to jakooo...pogotovo kad je u veljači vrijeme za njih...ali kad se sjetim u koliko ulja ih moram peći i koliko su zapravo masne i nezdrave i meni na neki način i zabranjene nekako izgubim volju da ih krenem pripremati...sve do ovog trenutka...uzela sam neki osnovni recept za krafne, pa dodala neke svoje sastojke, malo iskemijala nešto i odlučila ih ispeći u pećnici...prednost ovih krafni je da se peku odmah sa nadjevom i nisu masne...ali okusom vrlo vrlo slične onima koje se prže..oooo yeah!!! That's it! 



Sastojci:

500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca
3 žlice šećera
1/3 žličice soli
1 vanilin šećer
200 ml toplog mlijeka
naribana korica limuna i naranče
malo narančinog likera (ili rakije)
2 žumanjka
100 ml ulja

Premaz:

1 žumanjak
1 žličica vode

marmelada, linolada, nutella za punjenje

U posudu prosijte brašno, napravite rupu u sredini posude u koju stavite kvasac, žličicu šećera i 100 ml toplog mlijeka. Promiješajte kvasac s tekućinom i ostavite na toplom da naraste.
Nakon toga dodajte preostale sastojke te umijesite glatko tijesto. Nakon što ste dobro tijesto umijesili, bacite kuglu tijesta energično o stol otprilike 20 puta. Ostavite na toplom da odmara barem 1h.


Tijesto podijelite na 12 dijelova. Svaku kuglu malo rastanjite i u sredinu stavite punjenje i zatvorite oprezno kako vam nadjev ne bi iscurio van. 



Svaku kuglu stavljajte na pek papir sa spojenim dijelom prema dolje. Kugle malo spljoštite da dobijete izgled krafne, pokrijte čistom i suhom krpom i ostavite 40 minuta.



Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Kad su se krafne digle, premažite ih razmučenim žumanjkom i žličicom vode te ih pecite otprilike 30 minuta. Kad su pečene ohladite ih i posipajte ih šećerom u prahu. Ako ste nestrpljivi možete i preskočiti ovaj dio. Odmah navalite na još tople, fine i bezgrešne krafne. 








Nema komentara:

Objavi komentar